Bergen Ateliergruppe inviterte 3. og 4. desember 2009 billedkunstnerne i Bergen til workshop for å diskutere mulighetene for en fremtidig samtidskunstbiennale i Bergen, biennalen som konsept, mulige fremtidige scenarier i kunstnerbyen Bergen, og vår rolle som kunstnere i dette. Målet med workshopen var å fortsette diskusjonen om Bergen skal ha en kunstbiennale eller ikke, om hva rollen til de Bergensbaserte kunstnerne skal være i et slikt prosjekt, samt å gi diskusjonen et konkret utfall. Denne bloggen er det direkte utfallet av workshopen, og et sted hvor debatten tas videre.

lørdag 27. februar 2010

Kommunens Biennaleseminar


Den 22 januar inviterte Bergen Kommune til seminar på Terminus for å diskut ere Bergensbiennalen. Deltakere var aktører fra kunstnerorganisajoner, representanter fra noen av byens atelierfelleskap, kunstinstitusjoner og politikere.

Dagen begynte med Solveig Øvstebø som oppsummerte den i alles øyner vellyk kede biennale konferansen. Evelyn Holm fra Kommunen og seksjon for kunst og kultur, presenterte forslag til organisering, format og innhold. Hvor punkter som viktigheten med lokal forankring og en åpenhet rundt biennale formen kom frem.

Dokken Diskuterer vid Kirsti van Hoegee og Malin Lennström-Örtwall, var invitert for å presentere sitt arbeid med biennaleworkshop og denne blogg. Biennalemanifest 2010 ble lansert og delt ut til seminardeltakerne.

Et panel bestående av Morten Kvamme (Kunsthallen), Karolin Tampere(R akett), Åshild Grana (KhiB), Sissel Lillebostad(Kuratorpraksis v/ KhiB), Malin Barth (3,14), Jørgen Lund (UiB). Anne Szefer Karlsen (HKS og Ctrl Z), Adriana Alves(BKFH) og Frode Sandvik (Kunstmuseet) kom alle med sine visjoner og tanker rundt en mulig Bergensbiennale:

- En biennale må representere noe helt nytt, ikke det vi driver med allerede.

- Vi må være villige til å satse.

- Viktighet med statlig forankring.

- Kunst må stå i fokus!

- Hvem er publikum? Hvem lager vi en biennale for?

- Det er mange som vil være med og mene noe om biennalen, viktig å gå for en visjon.

- La den kunstneriske ledelsen velge hvilken form biennalen skal ha.



En representant fra Frp etterlyste et større og positivt engagsjement fra ”kunstBergen” og syns det var alt for mye negative innstillinger ute og gikk. Hun fikk umiddelbart kommentarer og svar fra flere hold i salen at det var viktig med et analytisk og kritisk tenkende på dette stadie vi nå er på og at politikerne burde være glade for at vi tar oss tid til å tenke igjennom dette.

Etter den gode lunsjbufféen på Terminus fortsatte seminaret med kulturbyråd

Monica Meland (H) med Kommunens konklusjoner og forutsetninger for en biennale. Med Biennalemanifestet i sin hånd svarte Meland på noen av punktene fra manifestet på stående fot, og lovet at biennalen ikke må drives på bekostning av gjeldende tilskudd til kunst og kultur. -”Vi har ambisiøse men realistiske mål. Det er ikke sikkert vi får det til men vi vil!”avsluttet Meland.

Nestleder i Kommunens Komité for kultur kirke og idrett, Hans Carl Tveit (V) presenterte Bergen som biennale by fra kommunen sitt perspektiv. Kommunen har sett på utviklingen frem til 2020 og ønsker en spenstig by med engasjerte beboere, Bergen skal være Nordens mest spennende og nyskapende k ulturby til 2017 (kunstplanen). Bergen har et rikt kulturliv, det arrangeres flere festivaler både for de lokale miljøet og for et internasjonalt publikum. Kommunen mener en biennale som evner å favne både lokalt og internasjonalt vil være av betydning for Bergen som kulturby, både for kunstfeltet og for publikum. De ser en kunstbiennale som en kritisk og demokratisk arena, hvor kunsten samler oss uavhengig av hvor vi bor. Biennalen skal reise politsike spørsmål og spørsmål om hvordan Bergen skal utvikle seg som by. Den skal gi impulser og skape debatt. Være en arena for utdanningsinstitusjonene, hvor nye møter kan oppstå. Være en viktig impuls for utøvende kunstnere.

Dagens andre panel bestod av Solveig Øvstebø(Kunsthallen), Gina Barstad (Kulturkomiteen i Stortinget), Ole Jacob Bull (leder Norsk Kulturråd), Berit W Eldøy (Fylkes Kommunen) og Hans Carl Tveit (Kommunen, Komité for kultur og idrett).

Ole Jacob Bull mente Bergen har de beste forutsetningen for en Biennale i Norge. ” Alt ligger til rette for å lykkes her”. Og forteller at Kulturrådet er villige å gå inn med penger bare det kommer inn en god og gjennomarbeidet søknad. Han jemfører en mulig biennale i Bergen med Istanbulbiennalen, og mener det er viktig å gi honorarer til kunstnere og at et budsjett på 40.milioner burde være realistisk. Det finnes muligheter for at Kulturrådet ganske snart kan gå inn med 5.milioner til forprosjekt fordelt over en 5års periode.

Berit W Eldøy fortalte at Fylkeskommunen også er positive og villig til å gå inn med penger, dokk har de ikke de store kapitalene til rådighet, og forteller om de 200 000kr de har per dags dato. Men de vil arbeide for å kunne bidra med mere, samtidig som de ser et spleiselag mellom kommunen, fylket og næringslivet som nødvendig.

Gina Barstad sa prosjektet må ha lokal forankring og mener drivkraften må kom

me fra kulturlivet i Bergen, da er hun villig til å jobbe for en Biennale på stortinget. Hans Carl Tveit foreslo da at stortingsrepresentanter fra Hordaland må samarbeide om dette på tvers av partiene.

Solveig Øvstebø mener en biennale er bra for kunsten i Bergen, og mener det må settes ned et eget styre for å drive saken videre. Kunsthallen vil nok ikke ha dette ansvar, siden de allerede har sin egen agenda. Hun forteller også at det i en artikkel i Frieze magazine har blitt referert til at Bergen nå har manifestert seg som en biennaleby, og at flere av biennale deltakerne har kommet med positive tilbakemeldinger om Bergen og konferansen. Hun mener også at en Biennale ikke må gå i samme felle som Berg Art, å gjøre det samme prosjekter og utstillinger som skulle blitt gjort uansett.

Helt til slutt oppsummerte Monica Meland for kommunens vei videre i Biennale saken.

· Videre arbeid mot kultur departementet

· Fortsatt dialog med lokalt kunstliv: Biennaleforum

· Oppfølging av innspill fra dette seminaret

· Fortsatt internasjonal dialog med utgangspunkt i biennalekonferansens nettsider. (En utfordring til Bergen Kunsthall)

· Arbeide med organisasjonsform for en fremtidig biennale.

· Fremme saken i Bystyret.

Med så positive og godvillige politikere og deltakere finnes det store muligheter for at dette kan bli noe bra og at en biennale faktisk kan bli av bare noen tar initiativ og fører saken videre. Så det er vel bare å sette i gang, hvem inviterer til stiftelsesmøte?


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar