Bergen Ateliergruppe inviterte 3. og 4. desember 2009 billedkunstnerne i Bergen til workshop for å diskutere mulighetene for en fremtidig samtidskunstbiennale i Bergen, biennalen som konsept, mulige fremtidige scenarier i kunstnerbyen Bergen, og vår rolle som kunstnere i dette. Målet med workshopen var å fortsette diskusjonen om Bergen skal ha en kunstbiennale eller ikke, om hva rollen til de Bergensbaserte kunstnerne skal være i et slikt prosjekt, samt å gi diskusjonen et konkret utfall. Denne bloggen er det direkte utfallet av workshopen, og et sted hvor debatten tas videre.

tirsdag 11. mai 2010

Den første Bergens Biennalen

Fredag 30.april inviterte Ytter (Julie Lillelien Porter, Anne Marthe Dyvi, Anngjerd Rustand og Vilde Andrea Brun) i samarbeid med kunstnerkollektivet Gandt fra London med Jenny Moore Koslowsky i spissen, til The Bergen Biennale 2010: The Most Important Art Event This Decade. Kvelden gikk av stabelen på Landmark og Entrée med performance, konserter og presentasjon av tekstsamlinger.

Dokken Diskuterer (DD) stilte noen spørsmål til Anne Marthe Dyvi (AMD) fra Ytter.

DD: Hvordan fikk dere idéen til The Bergen Biennale 2010?

AMD: Prosjektet ble til ved et møte mellom Gandt og Ytter. Vi hadde planer om et arrangement på samme kveld, og slo derfor klutene sammen. Det at det ble foreslått at det skulle være The Biennale var et humoristisk forslag, som etter dets annonsering ikke var mulig å gå tilbake på. Tanken var tenkt, så da syns vi alle at vi burde sette den ut i live.Ytters deltagelse i arrangementet er en del av programmet som Ytter har på Vestlandsutstillingen i år.

Bak dette forslaget ligger det en utålmodighet med snakk om biennaleformatet, annonsering av penger, venting på penger og et heidundrande arrangement av en Biennalekonferanse... The Bergen Biennale 2010 var et arrangement som skulle feire kunstmiljøet i Bergen.

Kunstmiljøet i Bergen er spontant og gode på samarbeid; det har Biennalen den 30.april vist. Den ble gjennomført uten noen garanterte midler, med et fyldig innhold, og forhåpentlig i en inkluderende ånd. Vi ble mange som deltok, og jeg tror folk var fornøyd. Det var ihvertfall vi! Fornøyde og slitne. Det er krevende å arrangere Biennale. Selv en som kun varer i noen timer.

DD: Så det var ikke ment som en kommentar til at det har tatt sin tid med kommunens biennale planer?

AMD: Som jeg nevnte tidligere var det en utålmodighet som skapte idéen. Men kommunen er bare et ledd i en slik prosess. Utålmodigheten vår var vel også rettet mot at det var mange som snakket, og ingen som bare gjorde det. Og da blir jo spørsmålet: er dette noe noen egentlig vil? Planene fra kommunen nå er at de gjerne vil. De vil en Triennale. Flere av kommunens kulturpolitikere møtte også opp på Biennalen vår og så ut til å kose seg.

DD: Noen dager før The Bienniale 2010 gikk av stabelen, ble kommunens planer for biennalen offentliggjorde, hva syns du om triennaleplanene?

AMD: Vel, det høres jo spennende ut det. Alt kan bli bra bare motivene for å gjøre det er i orden. Den beste motoren for et velykket arrangement som jeg ser det, er en genuin interesse for kunst, og kunstlivet her i byen. Det virker som dette er tydelig tilstede i Bergen kommune. Men jeg er en sterk tilhenger av det som vokser nedenfra, eller ut av det små. Det er lettere å drikke fra springen enn fra badekaret.

DD: Dere har fått til et vellykket arrangement, og det ligger jo i navnet biennale at det er noe som skjer annet hvert år. Blir det flere biennaler?

AMD: Javisst! Og The Bergen Biennale kan skje opptil flere ganger i året. Neste stopp for The Bergen Biennale 2010 blir i London til høsten. Samarbeidet med Gandt fortsetter.
En biennale er jo en arrangementsform, og jeg synes det er viktig å ikke la seg blende av status og makt som medfølger en form. Innholdet er viktigst, og formen er vi i stand til som kunstnere både å utfordre, og å definere.

Les mer om The Bergen Biennale 2010 her: Kunstforum og Ytter.

onsdag 5. mai 2010

Scene and herd at The Bergen Biennale 2010

Anne Marthe Dyvi (Ytter) welcomes everyone to the most important art event this decade.


Patrick Coyle (artist in residency at Gandt) performing his "100 Red Exercise Books".


Jenny Moore Koslowsky (Gandt) preparing her performance.


Jenny performing a proposal for a rock opera.


Nicole Bachmann (Me & My Friends) and Anngjerd Rustand (Ytter) selling and looking at publications at the publication stand in the hallway at Bergen Kunsthall.


Karen Skog performing the theremin while Jenny tells the ghost story.


James Ferris packing the table.


The Bergen Biennale 2010 walking the table from Landmark to Entrée.


The Boogey Boys playing at Entrée.